Ovoce, ačkoli je zdravé, může být obaleno škodlivými chemikáliemi. Vyplatí se vědět, jak je účinně a bezpečně umýt, abyste si užili jejich chuť a výživovou hodnotu.
Ovoce se dostává na náš stůl téměř každý den a dodává nám důležité vitaminy a minerály. Než se však dostane na náš talíř, musí je každý z nás důkladně umýt. Na slupce se mohou usazovat pesticidy a další chemické látky a pravidelná konzumace ovoce bez řádného omytí může vést ke zdravotním problémům.
Ne každý si uvědomuje, že umytí ovoce pod tekoucí vodou nestačí k tomu, aby se zbavilo všech škodlivin. Existují domácí metody, které pomohou účinně odstranit toxiny a ochrání před zdravotními riziky.
Které ovoce vyžaduje zvláštní pozornost?
Ovoce jako např:
- jablka,
- jahody,
- hrozny,
- maliny.
Jablka díky své tenké slupce snadno absorbují pesticidy. Totéž platí pro jahody a hrozny, které jsou často postřikovány různými ochrannými látkami. Způsob pěstování a následného zpracování mnoha druhů ovoce nás proto nutí dbát při jejich mytí zvýšené opatrnosti.
Domácí metody čištění ovoce
Jedním z nejúčinnějších prostředků k odstranění pesticidů z ovoce je jedlá soda. Stačí si připravit roztok z 1-2 lžiček jedlé sody a litru vody a poté v něm ovoce namočit asi na 15 minut. Tím se škodlivé látky účinně neutralizují.
Dalším způsobem je použití jablečného octa zředěného vodou. Namáčení ovoce v takovém roztoku odstraní nejen pesticidy, ale také bakterie. A nezapomeňte oloupat ovoce s nerovným povrchem, jako jsou například hrozny, u kterých se mohou zbytky chemikálií hromadit v dutinách.
Pokud je to možné, nakupujte organické nebo bio ovoce pěstované bez syntetických konzervačních látek. Stojí sice více, ale snižují riziko požití škodlivých látek.