Při používání sporáku se plynové hořáky znečišťují. Často jejich čištění odkládáme, takže nečistoty zaschnou a těžko se odstraňují. Naštěstí, abychom se zbavili nečistot a mastnoty, nemusíme hořáky čistit dlouho. Stačí, když vytáhneme balíček a použijeme jednoduchý domácí prostředek. Podívejte se, jak snadno se zbavíte nečistot z hořáků.
Čištění hořáků sporáku se zdá být zdlouhavým a časově náročným úkolem. Vůbec tomu tak ale není, protože stačí použít jednoduchý domácí prostředek, který vás snadno a rychle zbaví nečistot a mastnoty. Poradíme vám, jak na to.
Čištění hořáků – proč by se mělo provádět systematicky?
Špinavé hořáky jsou problémem nejen kvůli svému vzhledu, ale také proto, že mohou výrazně ovlivnit provoz spotřebiče. Zaschlá vrstva tuku a připálených zbytků jídla totiž může ucpat otvory, kterými má unikat plyn. V důsledku toho se plamen stává nesymetrickým a nádobí na něm umístěné se zahřívá nerovnoměrně.
To může vést k vyšším účtům, protože jídlo se bude vařit déle a plyn bude unikat do stran, místo aby ohříval nádobí. Takové nádobí se také snadněji připaluje, a proto se rychleji opotřebovává. Pokud navíc hořáky nečistíte, budete při vaření cítit nepříjemný zápach.
Jak se zbavit nečistot z hořáků? Pořiďte si plastový sáček
Pokud se chcete zbavit nečistot z hořáků, nemusíte je naštěstí dlouho drhnout ani bojovat se zaschlou špínou. Ukázalo se, že stačí použít jednoduchý domácí odstraňovač a sehnat v kuchyni několik ingrediencí, které hořáky snadno vyčistí. Tady je, co budete potřebovat:
- 1 balení prášku do pečiva,
- 1 balení droždí,
- půl šálku octa,
- šťávu z jednoho citronu.
Všechny tyto ingredience smícháme v míse. Poté vyndáme polyethylenový sáček a vložíme do něj hořáky. Nalijeme na ně připravenou směs a sáček zavážeme gumičkou. Sáčkem mírně zatřepeme, aby se vše důkladně promíchalo, a necháme jej takto půl hodiny působit.
Po této době zjistíte, že se voda v sáčku zakalila a nečistoty se od hořáků oddělily. Pak je jednoduše vyjmeme ze sáčku a opláchneme pod tekoucí vodou. Poté je důkladně osušíme a vložíme zpět na sporák.
Tato metoda je velmi účinná, protože směs droždí a prášku do pečiva reaguje s octem a vytváří šumivou tekutinu, která snadněji rozpouští mastnotu a nečistoty. Navíc citronová šťáva v této směsi povrch vařiče ještě více osvěží a dodá mu lesk.
Další způsoby čištění hořáků – co můžete použít?
Použití sáčků není jediným způsobem čištění hořáků od silného znečištění. Pokud nemáte doma výše uvedené přísady, můžete vyzkoušet jiné způsoby čištění hořáků:
- Dobrým nápadem je vytvořit hustou pastu ze 3 lžic jedlé sody a půl šálku octa. Naneste ji na nečistoty, nechte působit 20 minut, poté vydrhněte houbičkou a opláchněte. Po mastnotě a štěrku nezůstane ani stopa.
- Coca-Cola a potravinářské barvivo je neobvyklá, ale účinná metoda. Nalijte jednu sklenici nápoje do misky a smíchejte ji se 3 lžícemi jedlé sody. Do této směsi pak ponořte hořáky a nechte ji 45 minut působit. Po této době se škvára rozpustí a nečistoty změknou, takže hořáky stačí otřít hadříkem a opláchnout vodou.
- Sůl a citronová šťáva – v tomto případě stačí smíchat 2 lžíce soli se šťávou z jednoho citronu. To poslouží nejen jako přírodní abrazivní prostředek, ale také odmastí hořáky a dodá jim lesk. Tuto směs naneste na hořáky, nechte ji působit čtvrt hodiny a poté ji setřete měkkou částí houbičky.