Home Zdravý životní styl Každý má vlastní metodu, ale zde jsou nejlepší způsoby dezinfekce ovoce a zeleniny.

Každý má vlastní metodu, ale zde jsou nejlepší způsoby dezinfekce ovoce a zeleniny.

by Martin Veselý

Vaření není jen o vaření, vytváření skvělých receptů nebo kombinování koření pro jedinečnou chuť. Pobyt v kuchyni vyžaduje také úklid, a to ještě před vařením.

Jedním ze způsobů, jak o sebe a své potraviny pečovat, je dezinfekce produktů, zejména ovoce a zeleniny. Je to tak, zeleninu, kterou máte doma, je třeba před vložením do těla dezinfikovat, a to jste možná nevěděli.

Proč je třeba produkty před konzumací dezinfikovat

Každý má vlastní metodu, ale zde jsou nejlepší způsoby dezinfekce ovoce a zeleniny.Z lékařského hlediska je nutné ovoce a zeleninu před konzumací dezinfikovat. Je to tak, když si koupíte ovoce na trhu nebo v supermarketu, může být kontaminované, protože je ve fázi růstu vystaveno mnoha mikroorganismům. Kromě toho, aby se dostalo z pole až k vám domů, přichází s ním do styku mnoho rukou, což zvyšuje riziko kontaminace.

Ovoce a zelenina mohou být kontaminovány půdou, vodou, hnojivy nebo kontaktem s jinými lidmi. Konzumace kontaminovaných potravin může způsobit onemocnění z potravin (OZP).

Někteří odborníci uvádějí, že hlavními patogeny, které způsobují FBD’2, jsou:

Patogeny. Možné zdroje:

  • Aeromonas spp.: klíčky vojtěšky, chřest, brokolice, květák, salát, paprika.
  • Bacillus cereus: klíčky různých druhů.
  • Escherichia coli 0157:H7: Zelí, celer, koriandr, koriandr, hlávkový salát, ananas, jablečný mošt, klíčky vojtěšky.
  • Listeria monocytogenes: Zelí, okurky, brambory, ředkvičky, jedlé houby, rajčata a další zelenina.
  • Salmonella spp.: Rajčata, vojtěškové klíčky, květák, celer, lilek, paprika, meloun, vodní meloun, hlávkový salát, ředkvičky a další zelenina.
  • Clostridium botulinum: Krájené zelí.
  • Shigella spp.: petržel, listová zelenina, hlávkový salát.
  • Cryptosporidium spp.: Jablečný mošt.
  • Cyclospora spp.: maliny, bazalka, hlávkový salát.
  • Hepatitida A spp.: Hlávkový salát:

Jinými slovy, pokud nebudete řádně dezinfikovat své produkty, můžete se nakazit gastrointestinálními chorobami. A několik hlavních patogenů je uvedeno v rámečku výše.

Každý má vlastní metodu, ale zde jsou nejlepší způsoby dezinfekce ovoce a zeleniny.Jaký je nejlepší způsob dezinfekce potravin?

Existuje několik řešení doporučených Panamerickou zdravotnickou organizací (PAHO) a společností Profeco:

  • Koloidní stříbro: stříbro v koloidní formě je účinné při ničení různých bakterií.
  • Chlorované sloučeniny: obsahují sloučeniny jako chlornan sodný, chlorečnan sodný a oxid chloričitý, které ničí buněčnou stěnu mikroorganismů, ale mají reziduální účinek, který může zabránit opětovné infekci. Podle mnoha odborníků jde o jeden z nejlepších způsobů dezinfekce potravin.
  • Dezinfekční tablety: Jsou rovněž na bázi chloru (dichlorisokyanurát sodný) a mají šumivý účinek, který napadá mikroorganismy.
  • Dezinfekční prostředky: Musíte se obávat pouze jejich složení působícího na povrch zeleniny a dalších složek, které okyselují vodu. Ve skutečnosti by kombinace kyselosti vody a čisticího prostředku (povrchově aktivní látky) měla zničit zárodky na zelenině.
  • Výtažky z citrusů: domácím řešením jsou výtažky ze semen citrusů a organické kyseliny, protože mají baktericidní sílu proti široké škále mikroorganismů.

Related Articles

Leave a Comment