Vaření není jen o vaření, vytváření skvělých receptů nebo kombinování koření pro jedinečnou chuť. Pobyt v kuchyni vyžaduje také úklid, a to ještě před vařením.
Jedním ze způsobů, jak o sebe a své potraviny pečovat, je dezinfekce produktů, zejména ovoce a zeleniny. Je to tak, zeleninu, kterou máte doma, je třeba před vložením do těla dezinfikovat, a to jste možná nevěděli.
Proč je třeba produkty před konzumací dezinfikovat
Z lékařského hlediska je nutné ovoce a zeleninu před konzumací dezinfikovat. Je to tak, když si koupíte ovoce na trhu nebo v supermarketu, může být kontaminované, protože je ve fázi růstu vystaveno mnoha mikroorganismům. Kromě toho, aby se dostalo z pole až k vám domů, přichází s ním do styku mnoho rukou, což zvyšuje riziko kontaminace.
Ovoce a zelenina mohou být kontaminovány půdou, vodou, hnojivy nebo kontaktem s jinými lidmi. Konzumace kontaminovaných potravin může způsobit onemocnění z potravin (OZP).
Někteří odborníci uvádějí, že hlavními patogeny, které způsobují FBD’2, jsou:
Patogeny. Možné zdroje:
- Aeromonas spp.: klíčky vojtěšky, chřest, brokolice, květák, salát, paprika.
- Bacillus cereus: klíčky různých druhů.
- Escherichia coli 0157:H7: Zelí, celer, koriandr, koriandr, hlávkový salát, ananas, jablečný mošt, klíčky vojtěšky.
- Listeria monocytogenes: Zelí, okurky, brambory, ředkvičky, jedlé houby, rajčata a další zelenina.
- Salmonella spp.: Rajčata, vojtěškové klíčky, květák, celer, lilek, paprika, meloun, vodní meloun, hlávkový salát, ředkvičky a další zelenina.
- Clostridium botulinum: Krájené zelí.
- Shigella spp.: petržel, listová zelenina, hlávkový salát.
- Cryptosporidium spp.: Jablečný mošt.
- Cyclospora spp.: maliny, bazalka, hlávkový salát.
- Hepatitida A spp.: Hlávkový salát:
Jinými slovy, pokud nebudete řádně dezinfikovat své produkty, můžete se nakazit gastrointestinálními chorobami. A několik hlavních patogenů je uvedeno v rámečku výše.
Jaký je nejlepší způsob dezinfekce potravin?
Existuje několik řešení doporučených Panamerickou zdravotnickou organizací (PAHO) a společností Profeco:
- Koloidní stříbro: stříbro v koloidní formě je účinné při ničení různých bakterií.
- Chlorované sloučeniny: obsahují sloučeniny jako chlornan sodný, chlorečnan sodný a oxid chloričitý, které ničí buněčnou stěnu mikroorganismů, ale mají reziduální účinek, který může zabránit opětovné infekci. Podle mnoha odborníků jde o jeden z nejlepších způsobů dezinfekce potravin.
- Dezinfekční tablety: Jsou rovněž na bázi chloru (dichlorisokyanurát sodný) a mají šumivý účinek, který napadá mikroorganismy.
- Dezinfekční prostředky: Musíte se obávat pouze jejich složení působícího na povrch zeleniny a dalších složek, které okyselují vodu. Ve skutečnosti by kombinace kyselosti vody a čisticího prostředku (povrchově aktivní látky) měla zničit zárodky na zelenině.
- Výtažky z citrusů: domácím řešením jsou výtažky ze semen citrusů a organické kyseliny, protože mají baktericidní sílu proti široké škále mikroorganismů.