Čistá trouba je nejen hygienická, ale také efektivnější na používání. Čištění však může být zdlouhavé, zejména pokud se v ní nahromadila mastnota a zbytky jídla. v tomto případě přichází na pomoc ocet – osvědčený domácí prostředek, který je nejen ekologický, ale také mimořádně účinný v boji s odolnými skvrnami.
Kyselina octová, kterou obsahuje, bez problémů rozpouští mastnotu, špínu a dokonce i vodní kámen, takže ocet je účinným univerzálním prostředkem pro domácnost. Můžete se tak bez obav obejít bez agresivních chemických čisticích prostředků. Zde jsou dva způsoby použití octa k čištění trouby.
Čištění trouby pomocí octa a prostředku na mytí nádobí
Chcete-li silně znečištěnou troubu opravdu vyčistit, stačí vám k tomu světlý domácí ocet a běžný prostředek na mytí nádobí: nalijte do prostoru trouby trochu octa a prostředku na mytí nádobí a míchejte vlhkou houbičkou, dokud se nevytvoří pěna. Pěnu naneste na znečištěná místa a nechte ji působit, dokud nezmizí. Asi po 30 minutách troubu otřete vlhkým hadříkem – hotovo!
Vyčistěte troubu pomocí octa a páry
Další metodou čištění silně znečištěných trub je směs octové esence a páry. Pára přirozeně rozpustí odolné skvrny. Trouba se tak snadno vyčistí bez zdlouhavého drhnutí. Postup je následující:
- Naplňte žáruvzdornou mísu nebo pekáč vodou.
- Přidejte 2-3 lžíce octové esence.
- Vložte na 45 minut do trouby vyhřáté na 150 stupňů.
- Poté troubu vypněte, a když miska vychladne, otřete ji vlhkým hadříkem.
Kromě octa existují i další přírodní domácí prostředky, které můžete použít, aby se vaše trouba opět leskla. Například citron a pára k odstranění sazí a mastné špíny. Jedlá soda a sůl také pomáhají udržovat troubu čistou.
Již dříve jsme vás informovali o triku, díky kterému budou vaše dřevěná dvířka vypadat jako nová.