Čištění trouby je jedním z těch úkolů, které často odkládáme. Pravidelné udržování čistoty však nejen prodlužuje její životnost, ale také zajišťuje, že budete vařit zdravější a chutnější jídla. Zde je několik osvědčených domácích způsobů účinného čištění trouby, které nevyžadují použití chemických čisticích prostředků.
Jedním z oblíbených způsobů čištění trouby je použití citronové šťávy. Jedná se o přírodní čisticí prostředek, který nejen odstraňuje mastnotu, ale také zanechává příjemnou svěží vůni. Kyselina v citronové šťávě působí jako přírodní odmašťovač a dezinfekční prostředek.
Pokud chcete tuto metodu vyzkoušet, vymačkejte šťávu ze dvou citronů do misky. Poté ji nalijte do žáruvzdorné nádoby a vložte ji do trouby. Nastavte teplotu na 120 stupňů Celsia a nechte ji 30 minut působit. Vypněte troubu, nechte ji vychladnout a poté vnitřek otřete vlhkým hadříkem. Pára z citronové šťávy pomůže rozpustit mastnotu a nečistoty. Pokud však bojujete s odolnějšími skvrnami, použijte metodu alobalu a tablet do myčky.
Naplňte je vroucí vodou, otřete a osušte a vaše trouba bude zářivě čistá. Přečtěte si, jak vyčistit troubu snadným způsobem. Saze a mastnota budou pryč během chvilky.
Pomocí tablety do myčky nádobí a hliníkové fólie vyčistěte troubu od odolných nečistot a připálenin. Nejprve vše vyjměte z trouby a poté smetením odstraňte drobky (pokud tam nějaké jsou). Poté položte tabletu prostředku na mytí nádobí na plech a zalijte ji vroucí vodou. Mezitím lehce postříkejte vnitřek trouby vodou.
Jakmile se tableta rozpustí, namočte do tekutiny houbičku a troubu včetně skla otřete. Tím odstraníte první vrstvu nečistot. Houbička zčerná. Opláchněte ji a otřete znečištěné plochy, abyste odstranili veškeré zbytky. Pokud to nestačí, naneste roztok s rozpuštěnou tabletou na znečištěné plochy a zakryjte je hliníkovou fólií. Nechte působit 10 minut. Hliník změkčí nečistoty a jejich odstranění bude mnohem snazší. Zmačkejte fólii a seškrábněte případné zbytky. Poté troubu znovu opláchněte čistou vodou.
Čištění trouby pomocí jedlé sody a octa
Pokud máte trochu více času, můžete použít další účinnou domácí metodu čištění trouby. Budete potřebovat pouze jedlou sodu, vodu, ocet, vlhkou utěrku na nádobí, gumové rukavice a láhev s rozprašovačem. Dobrou alternativou k jedlé sodě může být také čpavek. V malé misce smíchejte 1/2 šálku jedlé sody s několika lžícemi vody do konzistence pasty. Pastu rozetřete uvnitř trouby. Pokud je trouba obzvláště znečištěná, použijte k tomu gumové rukavice.
Pokud pasta získá nahnědlou barvu, je to normální. Ujistěte se, že jste pastou pokryli všechny části trouby, včetně skleněných dvířek. Roztok jedlé sody nechte v troubě 12 hodin (nebo přes noc). Po uplynutí této doby vezměte vlhkou utěrku na nádobí a co nejdůkladněji otřete vnitřek trouby.
Poté nalijte do lahve s rozprašovačem trochu lihového octa a postříkejte jím celý vnitřek trouby, aby byl čistý a lesklý. Poté naposledy otřete vlhkým hadříkem a vyčistěte každý kout, aby na stěnách trouby nezůstaly žádné stopy po jedlé sodě.