Home Čištění Hygiena v kuchyni: Stačí voda a mýdlo?

Hygiena v kuchyni: Stačí voda a mýdlo?

by Martin Veselý

Při vaření je třeba dodržovat co největší hygienu, abyste se vyhnuli gastrointestinálním onemocněním. K tomu, aby zmizely i mastné skvrny, obvykle stačí pracovní plochy, kuchyňské náčiní a použité předměty očistit velkým množstvím mýdla a vody – nejlépe horké. Drahé čisticí prostředky, dezinfekční prostředky nebo jiné speciální přípravky jsou nutné jen zřídka.

Salmonela, kampylobakter nebo plísně mohou způsobit nepříjemné infekce zažívacího traktu. Měli byste po vaření vše dezinfikovat?

Hygiena v kuchyni: Stačí voda a mýdlo?Když voda a mýdlo nestačí

Speciální mycí prostředky však nejsou vždy zbytečné.

Mýdlo a voda totiž nestačí k tomu, aby se zabránilo kontaminaci salmonelou nebo kampylobakterem. Po manipulaci se syrovými živočišnými produkty, jako je maso nebo vejce, nebo po rozmrazení syrového masa je třeba vše důkladně umýt.

V ideálním případě byste měli kuchyňské náčiní vložit do myčky nádobí a spustit hygienický program nebo program mytí na 65 stupňů. Vše, co se do myčky nevejde, by se mělo umýt čisticími prostředky, jako jsou dezinfekční spreje nebo ocet. Nezapomínejte na povrchy, na kterých se nachází masová šťáva, kondenzát nebo zbytky vajec. Nezapomeňte je poté opláchnout čistou vodou.

Hygiena v kuchyni: Stačí voda a mýdlo?Mýdlo a voda navíc nestačí k čištění, pokud došlo k infekci salmonelou nebo kampylobakterem.

Related Articles

Leave a Comment