Do klasické malé černé kávy lze sypat nebo přidávat různé přísady, které nejen obohacují její chuť, ale také přinášejí tělu řadu zdravotních benefitů. Tentokrát zkombinujeme kávu s kakaem a vytvoříme kávový nápoj – moka. S ním bude váš mozek pracovat na maximální obrátky a váha se výrazně sníží.
Moka kávu najdete v nabídce každé kavárny. Odteď si tuto příchuť můžete snadno obnovit i doma. Podívejte se na recept na lahodnou kávu s kakaem. Jeho příprava vám zabere jen pár minut. Pečujte o své zdraví a začněte ji pít pravidelně.
Proč pít kávu s kakaem? Užitečné vlastnosti moka kávy
Kakao má ve svém složení teobromin, díky kterému snižuje negativní účinky kofeinu. Jde o pocit úzkosti a neklidu, které provázejí konzumaci samotného malého černého nápoje.
Kakao obsahuje vitaminy: E a K a vitaminy skupiny B, stejně jako minerální látky, jako je hořčík, vápník, fosfor, draslík, železo. Kromě toho dodává tělu kyselinu listovou a antioxidanty – polyfenoly.
Kombinace tohoto produktu s kávou má na organismus dobrý vliv. Lidé, kteří pravidelně konzumují tento nápoj, jsou soustředění a méně nervózní. Jsou vnímavější a rychleji jednají, což prokázala studie amerických vědců.
Kromě toho má moka pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Přisuzujeme mu antiaterosklerotický účinek. Tyto antioxidanty zpomalují proces stárnutí a chrání před rakovinou.
Kromě toho může tato káva pomoci při hubnutí. Děje se tak proto, že nám dodává pocit sytosti. V důsledku toho nemáme chuť mlsat mezi jídly – naše chuť k jídlu je potlačena. Má také nízký glykemický index 24, takže ji mohou bezpečně pít diabetici.
Káva-kakao – druh a množství
Pokud si do kávy pravidelně přidáváte hořké syrové kakao bez přidaného cukru, můžete využívat všech těchto prospěšných vlastností. Pouze tento produkt obsahuje největší množství účinných látek. Navíc je nízkokalorický – jedna polévková lžíce obsahuje pouze 41 kcal.
Stačí přidat jednu lžičku kakaa do malé porce černé kávy. To je právě tolik, abyste zvýšili jeho blahodárné vlastnosti.
Jak připravit kávu s kakaem? Jednoduchý recept
Káva s kakaem se připravuje velmi jednoduše. Stačí dát jednu lžičku kakaa a čerstvě namletá kávová zrna do šálku a zalít vroucí vodou. Případně můžete použít konvici na kávu nebo kávovar.
Pokud nemáte po ruce kakao, doporučujeme ho nahradit hořkou čokoládou. Musí však mít vysoký obsah kakaa. Jednoduše přidejte jednu kostku do malé porce černé kávy.