Podporuje hubnutí a zlepšuje metabolické zdraví. Podle nejnovějších vědeckých studií také pomáhá snižovat hladinu glukózy a inzulinu. Stačí 340 ml šťávy z černého bezu každý den po dobu jednoho týdne.
- Šťáva z černého bezu zlepšuje střevní mikrobiom tím, že zvyšuje počet prospěšných bakterií a snižuje počet škodlivých bakterií. Podporuje fyzické a duševní zdraví
- Studie prokázaly, že pití 340 ml šťávy z černého bezu denně po dobu jednoho týdne snižuje hladinu glukózy v krvi o 24 %, hladinu inzulinu o 9 % a zlepšuje oxidaci tuků.
- Výzkumníci z Washingtonské státní univerzity potvrdili prebiotické a metabolické účinky černého bezu. Podali žádost o patent na bioaktivní složky, které podporují kontrolu hmotnosti a zdraví střev.
Šťáva z černého bezu zlepšuje glukózovou toleranci a oxidaci tuků
Plody černého bezu (Sambucus nigra), a zejména jejich přípravky, jako jsou šťávy nebo džemy, jsou hojně využívány jako léčivá rostlina a doplněk stravy na podporu imunitních funkcí a jako expektorans – například při léčbě chřipky. Další potenciální přínosy pro zdraví jsou však málo známé.
Podle klinické studie provedené vědci z Washingtonské státní univerzity v USA vedlo pití 12 uncí (340 ml) šťávy z černého bezu denně po dobu jednoho týdne k pozitivním změnám ve střevním mikrobiomu, zlepšení glukózové tolerance a oxidace tuků.
Vědci testovali účinky černého bezu na metabolické zdraví v randomizované, placebem kontrolované klinické studii, které se zúčastnilo 18 dospělých osob s nadváhou. Účastníci při dodržování standardní diety konzumovali bezinkovou šťávu nebo placebo podobné barvy a chuti, speciálně vyvinuté laboratoří pro inovaci potravin na Severokarolínské státní univerzitě.
Klinické testy po ukončení intervence ukázaly, že u účastníků, kteří konzumovali bezinkovou šťávu, došlo k významnému zvýšení počtu prospěšných střevních bakterií, včetně Firmicutes a Actinobacteria, a ke snížení počtu škodlivých bakterií, jako jsou Bacteroidetes. Zdravý střevní mikrobiom je nezbytný pro vstřebávání živin a podporuje fyzické a duševní zdraví.
Kromě pozitivních změn v mikrobiotě se zlepšil také metabolismus. Šťáva z černého bezu snížila účastníkům hladinu glukózy v krvi v průměru o 24 %, což svědčí o významném zlepšení schopnosti zpracovávat cukr po konzumaci sacharidů. Snížila také hladinu inzulinu o 9 procent.
Výsledky navíc naznačují, že šťáva z černého bezu může zlepšit schopnost organismu spalovat tuky. U účastníků, kteří dostávali bezinkovou šťávu, došlo k významnému zvýšení oxidace tuků neboli odbourávání mastných kyselin po konzumaci jídla s vysokým obsahem sacharidů a během cvičení.
„Černý bez je nedoceněné ovoce, a to jak z obchodního, tak z nutričního hlediska.“ – říká autor článku Patrick Solverson, odborný asistent pro výživu a fyziologii cvičení na lékařské fakultě WSU Elson S. Floyd School of Medicine. Floyd. „Nyní začínáme chápat jeho hodnotu pro lidské zdraví. Tato studie doplňuje rostoucí počet důkazů o tom, že černý bez, který se po staletí používá jako lidový lék, má četné metabolické a prebiotické zdravotní účinky,“ dodal.
Ačkoli jsou výrobky z černého bezu v USA méně populární než v Evropě, poptávka po nich prudce vzrostla během pandemie COVID-19 a prodej bezinek stále roste.
Autoři studie požádali o prozatímní patent na využití bioaktivních složek černého bezu pro kontrolu hmotnosti a zdraví střev prostřednictvím doplňků stravy nebo pro jiné účely.