Studie zjistila, že v některých z nich jsou potenciálně škodlivé složky, i když v množství, které je v podstatě neškodné.
V posledních letech se rostlinné nápoje staly alternativou k běžnému mléku. Tyto nápoje již nejsou jen zdrojem pro ty, kteří se vyhýbají živočišným produktům nebo laktóze obsažené v mléce, ale staly se pro mnohé další možností.
Zda jsou tyto alternativy nutričně srovnatelné, je zcela jiná otázka.
Nová studie.
Nová studie zkoumala nutriční vlastnosti některých rostlinných alternativ mléka (PBMA). Výzkumný tým zjistil, že některé chemické reakce při zpracování těchto nápojů snižují výživový obsah konečného výrobku.
To, že jsou tyto alternativy méně výživné než mléko, není velkým překvapením, stačí porovnat výživovou hodnotu obou výrobků. Nejnovější studie nám ukazuje, proč tento rozdíl existuje, a naznačuje, že jeho velikost může být ještě větší, než jsme si mysleli.
Maillard reakce.
Klíčovým bodem je Maillard reakce. Jedná se o chemickou reakci, která obvykle probíhá při zahřívání některých potravin a máme tendenci ji spojovat s barvou, protože k této reakci dochází například při opékání chleba. Změny chemického složení potravin spojené s touto reakcí ovlivňují také chuť a výživovou hodnotu výrobku.
Různé procesy.
Jak mléko, které pijeme, tak nápoje PBMA jsou zpracované potraviny, i když rozdíl mezi nimi je důležitý. Zatímco mléko prochází minimálním zpracováním, obvykle ultra pasterizací (UPT), rostlinné alternativy jsou zpracované produkty, které zahrnují kroky k dosažení konečného výsledku živočišného mléka. Jak vysvětluje tým odpovědný za studii, tyto alternativy jsou rovněž podrobeny procesu UHT.
12 „mléčných“ nápojů.
Tým porovnával 12 různých nápojů: dva mléčné nápoje a 10 rostlinných nápojů. Tým porovnával nápoje z hlediska obsahu živin a testoval přítomnost produktů Maillard reakce neboli MRP v těchto nápojích.
Množství bílkovin zjištěné v mléce bylo 3,4 gramu na litr. Z deseti testovaných alternativních nápojů pouze dva toto množství překračovaly a ostatní obsahovaly mezi 1,4 a 1,1 gramu na litr. Množství esenciálních aminokyselin nalezených v těchto rostlinách bylo v rostlinném mléce také nižší. Kromě toho sedm z deseti rostlinných nápojů obsahovalo vyšší množství cukru.
Během analýzy tým zjistil v rostlinném mléce několik různých MRP. Mezi tyto sloučeniny patřily akrylamidy, které se nacházely v ovesném a mandlovém mléce. Tým poznamenává, že jejich menší přítomnost není alarmující a že pravděpodobný původ těchto sloučenin je způsoben procesem předpražení, kterým mandle a oves procházejí. Podrobnosti studie byly zveřejněny v článku v časopise Food Research International.
Interpretace dat: Znamená to, že bychom se měli vyhýbat rostlinným alternativám mléka? Pravděpodobně ne. Důvody pro upřednostnění jednoho druhu nápoje před jiným mohou být různé a ne vždy se zakládají na výživové hodnotě. Rozhodnutí může být například založeno na ekologických kritériích. V každém případě je pro takové rozhodování důležité mít k dispozici přesné informace.
Podle týmu by mělo být klíčové zlepšit označování, aby si spotřebitelé mohli vybrat výrobek, který nejlépe vyhovuje jejich potřebám. „Pokud by výrobci museli na etiketách uvádět, kolik esenciálních aminokyselin nápoj obsahuje, poskytlo by to spotřebitelům jasnější představu o kvalitě bílkovin,“ vysvětlila v tiskové zprávě spoluautorka studie Marianne Nissen Lund.
Lund a její kolegové také zdůraznili, že je důležité obecně snížit spotřebu zpracovaných a ultra zpracovaných potravin. Nejen proto, abychom se stravovali zdravěji, ale také proto, abychom tak činili šetrněji k životnímu prostředí.
Již dříve jsme vás informovali o nejlepších způsobech hygienické úpravy ovoce a zeleniny.