Home Elektrické spotřebiče Proč není koupě fritézy dobrý nápad

Proč není koupě fritézy dobrý nápad

by Martin Veselý

Fritéza je nový módní kuchyňský spotřebič, který tvrdí, že přináší revoluci v každodenním používání. Má sice mnoho výhod, ale také některé finanční, technické a praktické nevýhody….. Skrývá příslib zdravého jídla bezpečnost pro vaše zdraví?

Tento spotřebič se dostal do každodenního života mnoha z nás. V posledních letech se fritéza stala nejdiskutovanějším domácím spotřebičem, a to jak v kuchyni, tak na sociálních sítích, a to do té míry, že se v České republice za dva roky prodaly dva miliony těchto spotřebičů. Tato bezolejová fritéza slibuje snadné a rychlé vaření bez tuku. Jednodušší a zdravější. I když se díky svým výhodám stala pro některé prakticky nepostradatelnou, má i některé nevýhody, které mohou vyvolávat obavy.

Nevýhody fritézy na vzduchu

Proč není koupě fritézy dobrý nápadFritézu na vzduchu propagují všechny významné značky spotřebičů pro její výhody, ale k dokonalosti má daleko. Pro začátek se její cena pohybuje od 1 000 Kč do 3 000 Kč u vysoce výkonných modelů, což je v průměru čtyřnásobek ceny běžné fritézy. Pokud si nejste jisti, že se vám investice při pravidelném používání vrátí, je lepší zvolit jinou možnost.

Kromě toho je kvalita vaření ve fritéze často nedostatečná, zejména u levných modelů. Vzhledem k tomu, že se nepoužívá olej, chuť a struktura pokrmů se bude lišit od klasické fritézy. V článku z října 2024 varovalo sdružení spotřebitelů před „nerovnoměrným vařením“ s tímto spotřebičem.

Z praktického hlediska není fritéza vždy vhodná pro každodenní život. Pro ty, kteří si chtějí usnadnit život ve stísněné kuchyni, je někdy obtížné najít pro spotřebič místo. Některé modely navíc mohou být při provozu nepohodlné, protože během vaření vydávají poměrně vysoký hluk, který může být nepříjemný.

Fritéza na vzduchu, jaká jsou zdravotní rizika?

Proč není koupě fritézy dobrý nápadI když je každodenní používání fritézy na vzduchu poměrně jednoduché, není vždy bez rizika. Můžete se popálit o horké povrchy spotřebiče, které se při delším používání mohou přehřát. Při nesprávném používání může fritéza na vzduchu způsobit požár, pokud je umístěna v blízkosti hořlavých předmětů nebo materiálů.

Přestože jsou věčné znečišťující látky od roku 2020 evropskými předpisy zakázány, fritézy mohou stále produkovat akrylamid. Podle studie Gazi University (Turecko) z ledna 2024 se tato chemická látka tvoří při vaření některých potravin při vysokých teplotách.

Related Articles

Leave a Comment