Všichni jsme se přesvědčili, že usazování vodního kamene je jednou z hlavních příčin špatné funkce kávovarů. Káva po kávě se časem usazují minerály ve vodě a hromadí se uvnitř bojleru a filtru, což vede ke snížení účinnosti extrakce kávy. Výsledek? Ne zrovna příjemně chutnající káva. Proto je pravidelné čištění klíčem k tomu, aby váš kávovar fungoval a produkoval kvalitní kávu.
Existuje několik způsobů, jak odstranit vodní kámen z kávovaru, ale ne všechny jsou stejně účinné a bezpečné pro moka kávovar. Přesto však existuje jeden trik, který skutečně funguje a je nejlevnějším a nejpraktičtějším řešením tohoto problému. Řeč je o octu. Tato jednoduchá přísada, kterou již máme doma, je obdařena schopností odstranit vodní kámen tím, že ho rozpustí, ale bez poškození kávovaru. Pojďme se na něj podívat blíže.
Jak odstranit vodní kámen v kávovaru: použijte bílý ocet
Odstranění vodního kamene z kávovaru pomocí bílého octa je jednoduchá operace, kterou lze provést v několika málo krocích. Než budeme pokračovat, musíme se ujistit, že je kávovar zcela prázdný a očištěný od zbytků kávy. Poté si můžeme připravit roztok vody a bílého octa ve správném poměru. Dodržení množství je nezbytné pro dosažení dobrého výsledku a bez nepříjemného zápachu v kávovaru.
Chcete-li tedy odvápnit konvici na kávu, naplňte ji směsí jednoho dílu bílého octa a jednoho dílu vody přesně do poloviny. Zašroubujte konvici na kávu a zapněte plyn tak, jak to běžně děláte při přípravě kávy. Teplo plamene umožní roztoku bílého octa a vody rozpustit vodní kámen uvnitř kávovaru.
Co dělat po odstranění vodního kamene z kávovaru
Po odstranění veškerého roztoku octa a vody do sběrače je třeba jej stejně jako kávovar důkladně opláchnout velkým množstvím vody, aby se odstranily případné zbytky octa. Abyste to provedli co nejlépe, doporučuje se naplnit bojler pouze vodou, našroubovat konvici na kávu a zapnout plyn. Tento krok zopakujte alespoň dvakrát, abyste se ujistili, že jste odstranili veškeré zbytky bílého octa, které mohly zůstat uvnitř kávovaru a které mohou změnit chuť vaší příští kávy. Zde se dozvíte, jak zabránit usazování vodního kamene:
- Používejte filtrovanou vodu s nízkým obsahem vodního kamene.
- Nenechávejte v bojleru odstátou vodu
- Kávovar rozeberte a důkladně umyjte.
- Jednou měsíčně použijte bílý ocet
Tato jednoduchá opatření zabrání usazování vodního kamene, pokud je budete provádět důsledně a pravidelně. Tyto jednoduché kroky by se měly stát zvykem při každodenní nebo téměř každodenní údržbě kávovaru, což mu umožní co nejlepší výkon a výrobu dobré kávy se správnou chutí a vůní. Odstraňování vodního kamene z kávovaru pomocí bílého octa je tedy praktický, levný a přírodní způsob, jak se s tímto problémem vypořádat.
Výměna těsnění, když se opotřebuje, je také dobrou metodou údržby, protože zabraňuje úniku vody a ztrátě tlaku. Opakováním operace s bílým octem zhruba jednou za měsíc udržíte účinnost kávovaru a odstraníte veškeré vzniklé minerální usazeniny, aniž byste museli používat drsné chemické látky na součásti kávovaru i na naše zdraví.